W sobotę odbyła się 10. edycja Festiwalu Zupy Grzybowej w Grzybowie. Pyszne jedzenie, atrakcje, muzyka - wszystko to było częścią imprezy.
W tym roku zupę grzybową gotowano w kilku wariantach. Prowadzący imprezę Robert Bochenko przygotował zupę grzybową z chipsami z boczku. Nie był on jednak jedynym kucharzem. W kociołkach zupę przygotowywali także przedstawiciele sołectw Rościęcino, Stramnica, Karcino, Zieleniewo oraz hotelu Saltic z Grzybowa. Wszyscy wydawali zupę po kolei, w czym pomagała zastępca Wójta, Katarzyna Janicka-Golonka. Razem wydano kilkaset porcji zupy. Dla sołectw, które zupę przygotowywały bezinteresownie, przygotowano niespodziankę. Wójt Włodzimierz Popiołek wręczył im nagrodę - każde sołectwo dostało 1500 złotych na wspieranie inicjatyw sołeckich. Przedstawiciele hotelu Saltic otrzymali zestaw gadżetów od Gminy Kołobrzeg.
Dla osób, które spóźniły się na zupę, dostępna była bogata oferta gastronomiczna. Sołectwa z Gminy Kołobrzeg wystawiły swoje stoiska, gdzie można było smacznie i tanio zjeść.
To nie jedyne atrakcje. Najmłodsi mogli poskakać na dmuchanym placu zabaw, spróbować swoich sił na dmuchanym byku rodeo, porzucać do tarczy mega dart czy pobawić się z animatorkami. Do tego każdy mógł sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie z festiwalu w fotobudce.
Impreza łączyła też przyjemne z pożytecznym. Popularnością cieszył się mobilny punkt szczepień, w którym można było zaszczepić się przeciw wirusowi COVID-19. Dostępna była jednodawkowa szczepionka Johnson & Johnson.
Na festiwalu nie mogło zabraknąć koncertów. Na początku wystąpił zespół Mayol. Po nich na scenie pojawił się zespół Specyficzni. Na koniec imprezy wystąpił zespół SaxAndSix. Po ich występie miał miejsce finał festiwalu - publiczność miała okazję zobaczyć pokaz laserowy.