W dniu 14 lipca 2024 roku w dźwirzyńskim amfiteatrze Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - największa i najstarsza ogólnopolska organizacja mięsna w Polsce - przeprowadzi bezpłatną degustację mięsa wołowego pod nazwą „Piąta ćwiartka”.
Tytuł wydarzenia odnosi się do wysokojakościowych podrobów wołowych. Akcja promocyjna ma charakter imprezy degustacyjnej, połączonej z konkursem wiedzy o podrobach.
Konsumenci w ramach promocji będą mieli możliwość poznać znakomite potrawy przyrządzone z tzw. "Piątej ćwiartki":
- flaki wołowe serwowane z chlebem,
- burger z policzkami wołowymi,
- gulasz z serca wołowego,
- ozór wołowy w sosie pomidorowym z korniszonami,
- wątróbka wołowa w sosie własnym z cebulką i musztardą.
Dodatkowo będzie również stoisko z deską wędlin wołowych oraz stoisko dla najmłodszych, na którym będzie znajdował się słodki i słony poczęstunek. Przewidywana ilość porcji: 2500-3000.